نقد را با راهکار عملی توام کنیم.
نامگذاری سال 1394 به عنوان سال "دولت و ملت، همدلی و همزبانی "توسط رهبر فرزانه انقلاب دربردارنده پیامی بزرگ برای اقشار مختلف مردم و مسئولان در سطوح متنوع نظام اسلامی است. همدلی و همزبانی مورد تاکید رهبری مصادیقی دارد که در بخش هایمختلف، قابل توجه است،از جمله نیاز فعلی جامعه و دولت برایتوسعه در داخل کشور و حرکت مقتدرانه و توام با حکمت وتدبیرتعاملات ما با دیگر کشورها که نمونه بارز آن موضوع مذاکرات هسته ای و ...است.
دروازه ورود به این همدلی و همزبانی چیست؟ چه باید کرد که شعار سال از حوزه گفتمان عبور کردهو به مرحله عمل برسد؟ وظیفه متصدیان و مسئولان دولتی و متقابلا مردم در مقام عملگرایی چیست؟
دغدغه امام (ره) به عنوان بنیانگذار جمهوری اسلامی ، حاکمیت مردم برسرنوشت خویش با حفظ شعائراسلامی و ارزشهای دینی بود، و اساسا با همین نقشه راه دولت توسط مردم انتخاب و اعتماد مردمبرای مقطعی چهارساله جلب می شود، ایضا نمایندگان مجلس شورای اسلامی ، شوراها و ...دولت با کسب اعتماد ملت و تنفیذ رهبری زمام امور را به دست می گیرد و بدیهی ترین انتظار،پشبرد امور به بهترین شکل ممکن در همه بخش ها و حوزه های خرد و کلان کشور است.راهبردها، سیاستگذاری ها و من حیث المجموع تمامی توان ها و عقول و افکار باید در راستایارائه خدمت به مردم قرار گیرد، و صد البته که هماهنگی و همکاری دیگر ارکان نظام نظیر دوقوای دیگر و مردم با دولت، وضعیت مطلوب تری را فراهم ساخته و چشم انداز روشن تری نیز ازآینده متصور می نماید.هر کس درهرجایگاه سیاسی، اجتماعی ، فرهنگی و ... با هرنوع گرایشفکری و سلیقه جناحی، چنانچه به برآیندی هرچندکلی از شرایط حساس منطقه خاورمیانه وتزاید عنادها و سربازکردن عقده های کور و کهنه قدرتهای استکباری و استعماری (درراسآنها اسرائیل غاصب) در تقابل با ما و تحرکات سازماندهی گروهک های تکفیری و الحادیو ... به علاوه برخی موضوعات تامل برانگیز دیگر در سطح جهان برسد، بر ضرورت بیش از پیشیکدلی و همصدایی همه قوا و ارکان کشور به ویژه دولت و مردم پای می فشرد ، مگر آنکهچشم بر واقعیت بسته باشد و یا در مسیر اغواگری های مغرضانه و معاندانه قرار بگیرد که ایناتفاق تلخ ، همان خواست دشمنان قسم خورده اسلام و ایران عزیز است.
در راستای این همدلی و همزبانی، می بایست آغوش دولت در استقبال از اندیشه های سازندهو نخبگان متعهد و برآمده از مردم گشوده باشد تا زمینه تشویق مردم برای انجام فعالیت ها وتحقق حرکت های بزرگ و ملی فراهم آید، اگر سایه تصدی دولتی در بسیاری از طرح ها و پروژهها کم رنگ شود و نیروی انسانی تخصص گرای مردمی به صحنه بیاید، می توان به صراحت گفتهمدلی و همزبانی عملیاتی شده و خرد و کلان نگری، جایگزین سلیقه و انحصار گردیده است.در حوزه سیاست خارجی نیز ضمن نصب العین قرارگرفتن منویات و هدایت های ولی فقیه آگاه ،همراهی مردم با دولت می بایست تا حدی محسوس و مشهود باشد که به رخ قدرتهایخارجی کشیده شده و وفاق و وحدت توصیف ناپذیر ما همچنان برجسته و کارساز باشد،چه در کارزار فرهنگی ، سیاسی و اقتصادی - که امروز از سوی دشمنان، تمام عیار وناجوانمردانه اتفاق می افتد - و چه در صحنه مباحثه و مذاکره ؛ چرا که انقلاب ما تاامروز مبلغ و مروج وحدت ملل مسلمان بوده است و شایسته است درجهت تحکیمهرچه بیشتر وحدت و مودت داخلی کوشیده و آن را به الگویی قابل ارائه به دیگر ملت هایاسلامی تبدیل کنیم. یک برداشت از کلیت "همدلی و همزبانی میان دولت و ملت" می تواندحرکت یکپارچه و هدفدار به افق پیشرفت همه جانبه در تمام بخش های کشور باشد، اما درعینحال نفی نقد مشفقانه و گفتمان مصلحانه و ناصحانه نیز منظور نظرنیست، همواره در طولسالهای گذشته تا امروز شاهد بوده ایم که دیدگاه ها و نقدها با هدف هموارسازی و بهره وریدرعرصه های گوناگون فرهنگ، سیاست، اجتماع، اقتصاد و ... طرح شده است و تداوم همین روند،الزام دارد، اما به این نکته هم باید توجه داشت که نقدها و تحلیل ها اگر با راهکار قابل اجرا توام شوند،به اهداف نزدیک تر خواهیم شد، به تعبیری دیگر برادری منتقد آنجا ثابت می شود که ضمن بیان دیدگاههای خود، مرهمی برای ترمیم زخم داشته باشد و با احساس مسئولیت کامل درقبال جامعه و مردمانتقاد کند، نه محض خرسندی گروه و نحله و جناح ؛ مقام دولتی نیز ، باورمند به رسالت الهیخدمتگزاری به مردم بر اساس آرمان های بلند امام ، رهبری و شهیدان گرانقدر از رهگذر آراء وافکار و انتقادات سازنده ، حسن استفاده را برده و خدمت صادقانه را تداوم بخشد.
به قلم حمید هنرجو ، پژوهشگر فرهنگی ،اجتماعی