زعفران باعث ارتقای سطح کشاورزی ملایرخواهدبود

مهندس مجتبی طاهری با بیان اینکه چند سالی است کشت زعفران در این شهرستان آغاز شده است، گفت: احداث مزارع جدید زعفران فقط به وسیله پیاز آن مقدور و معمول بوده که تهیه و انتخاب پیاز مرغوب برای کاشت در ایجاد و گسترش کشت حائز اهمیت است.

مدیرعامل شرکت یاقوت سرخ ملایرادامه داد: با توجه به دوره خواب یا استراحت پیاز که از اواخر اردیبهشت ماه تا اواخر مردادماه ادامه دارد می توان در این فاصله نسبت به بیرون آوردن پیاز اقدام کرد.
وی اظهار کرد: بهتر است پیازها پس از بیرون آوردن از زمین کاشته شوند تا با ادامه استراحت در زمین جدید مستقر شوند؛ بهترین زمان برای جابجا کردن پیاز زعفران خردادماه و شهریورماه است.
این کارشناس افزود: حتی می‌توان تا نیمه مه ماه نیز پیاز را کاشت اما گل‌دهی سال اول کاهش می‌یابد بنابراین هر قدر فاصله بیرون آوردن پیازها تا کاشت کمتر باشد بهتر است.
وی ادامه داد: پیاز زعفران را از موقع خزان بوته (اوایل خرداد تا اواسط مهرماه) می‎توان کشت کرد اما بهتر است از کاشت پیاز در اواخر تیر و اواسط مرداد خودداری شود.
طاهری تصریح کرد: در این موقع هوا و زمین بسیار گرم است و بیم آن می‌رود که رطوبت پیاز موقع جابجایی از بین رفته و به آن صدمه وارد شود که بر اساس تحقیقات انجام شده بهترین زمان کشت خردادماه است.
وی به اشاره به کم آب‎بر بودن محصول زعفران افزود: با توجه به نیاز یک یا دو بار آب در سال زعفران و همچنین مقاومت بالا به تنش‌های محیطی به زعفران به عنوان یک محصول استراتژیک و جایگزین می تواند به عنوان یک الگوی کشت مناسب جایگزین محصولات پرآب‌بر در استان باشد.
طاهری گفت: با توجه به اینکه در استان همدان، بارندگی خوبی وجود دارد و نیاز آبی زعفران هم در مهرماه است، این محصول می‌تواند به خوبی و بدون نیاز به آبیاری رشد کند.
وی با بیان اینکه مقاومت زعفران در مقابل سرما زیاد است، ادامه داد: از مزیت‌های ویژه کشت زعفران آن است که یک بار کاشته می‌شود و هفت سال برداشت می‎شود و پایان دوره هفت ساله نیز پنج برابر پیاز کاشته شده در سال اول را به تولیدکننده برمی‌گرداند که این امر می‌تواند مبلغ قابل توجهی را علاوه بر فروش زعفران تولیدشده در طول هفت سال، به تولیدکنندگان برگرداند.
مدیرعامل شرکت یاقوت سرخ ملایر توجیه اقتصادی این محصول را از سال دوم به بعد دانست و گفت: از آنجایی که پیاز زعفران مدت هفت سال و حتی تا 15 سال در زمین می ماند خاک زمین باید سبک یا ترکیبی از شن و رس باشد که پیاز بتواند در این مدت علاوه بر تامین مواد غذایی، در مقابل شرایط خاص منطقه‌ای نیز مقاومت کند.
وی ادامه داد: پیازهای انتخابی باید درشت‌تر، سالم تر و بدون زخم و خراشیدگی و عاری از هر نوع بیماری باشد و به صورت ردیف کار در عمق 15 تا 20 سانتیمتر از خاک کاشته شود.
طاهری بیان کرد: بر اساس محاسبات انجام شده از هر 150 هزار گل زعفران بیش از یک کیلو زعفران خشک به تولید و به عبارتی دیگر در هر هکتار حداقل 6 کیلو زعفران به دست می‌آید.
وی بیان کرد: کشت این محصول در سال‌های گذشته نیز در همدان صورت گرفته و در سال‌های اخیر تولید این محصول به رونق و شکوفایی رفته است.
مدیرعامل شرکت یاقوت سرخ ملایر درپایان گفت: با توجه به کمبود آب در منطقه، باید زارعان و کارشناسان را به سمت تولید زعفران هدایت کرد تا شاهد رونق اقتصادی و درآمدزایی و ایجاد اشتغال پایدار در شهرستان باشیم.
وی گفت: قصد داریم در پایان آذرماه اولین گردهمایی زعفران‌کاران ملایر را با همکاری جهاد کشاورزی برگزار کنیم.
طاهری ابراز امیدواری کرد برگزاری این همایش گامی در توسعه این محصول باارزش در بین متقاضیان کشت زعفران به خصوص کشاورزان باشد.